С рязкото застудяване вирусолозите отчитат бум на различните респираторни инфекции и предупреждават,

...
С рязкото застудяване вирусолозите отчитат бум на различните респираторни инфекции и предупреждават,
Коментари Харесай

Куркума и още 5 индийски подправки за силен имунитет през зимата

С внезапното захлаждане вирусолозите отчитат  взрив на другите респираторни инфекции  и предизвестяват, че до грипна зараза евентуално ще се стигне в края на януари - началото на февруари. Дотогава случаите гладко ще порастват. Грипна вълна удари и някои страни в Европа.

Това естествено води до въпроса по какъв начин да подсилим имунитета си и да избегнем грипа.

Ето 6 индийски подправки, които могат да ви оказват помощ през зимата:

Куркума

Тя е една от най-разпространените подправки във всяка индийска кухня. Съдържа съединението куркумин, което има антиоксидантни свойства, които форсират обмяната на веществата в организма и го защищават от простуда и висока температура.

Хиляди са подобрили здравето си, облекчавайки болката и възпалението в тялото точно с помощта на нея

Куркумата е една от главните съставки в аюрведа - обичайната индийска медицина на повече от хиляда години. От антични времена се счита, че подправката покачва интензивността на чревната флора, усъвършенства храносмилането, оказва помощ при вирусни болести и възобновяване, пречиства кръвта и предизвиква образуването на нови кръвни кафези. В Индия куркумата постоянно се смесва с мляко като мощна витаминозна напитка.

В актуалната медицина куркумата също има своите приложения. В страните от Централна Азия, да вземем за пример, тя се употребява като противовъзпалително средство. Подправката се употребява за лекуване на болести на жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Канела

Снимка: iStock

Канелата е добре позната фалшификация в Индия, която оказва помощ за поддържане на телесната температура, както и за повишение на обмяната на веществата. Най добре е да се комбинира с мед в топла вода при простуда.

Има и рецепта за „ лунно мляко “, която става все по-популярна. Съществува мнение, че напитката, състояща се от мляко, мед и канела, която е изобретена още в антична Индия, оказва помощ на човек да заспи бързо.

Ако се употребява вечер, протеините в напитката в действителност имат успокоителен и релаксиращ резултат. За " лунно мляко " може да се употребява и растително мляко, изясняват диетолози.

Черен пипер

Снимка: iStock

Наред с острия си мирис, черният пипер има доста изгоди за здравето. Той има антиоксидантни и антибактериални свойства, които форсират метаболизма на организма и оказват помощ в битката със сезонния грип.

Ако имате кашлица, сложете една чаена лъжичка мед в чаша чай с черен пипер и я изпийте. Тази напитка се употребява за лекуване в обичайна китайска медицина.

Как да си създадем чай от черен пипер? Поставете една чаена лъжичка прясно надробен черен пипер и две чаени лъжички мед в чаша. Напълнете с вряла вода и варете 15 минути. След това го прецедете и изпийте.

Проучване от 2013 година пък открива, че когато пушачите вдишват миризмата на масло от черен пипер, тяхното предпочитание за цигари и пушене понижава.

Кардамон

Снимка: iStock

Тази дребна зелена шушулка е богат източник на минерали и антиоксиданти, които подкрепят детоксикацията на кръвта и вземат решение храносмилателни проблеми. Съдържа и витамин С, който укрепва имунитета.

Кардамонът може да помогне за поддържане или възстановяване на здравето по доста способи. Използва се при настинки, астма, конвулсии, неприятно храносмилане и неприятен мирис. В някои страни подправката също се смята за афродизиак и се употребява надлежно. Тези, които постоянно страдат от инфекции на пикочните пътища, също могат да се възползват от зелен кардамон.

Шафран

Снимка: iStock

Шафранът е зимна суперхрана. Той освен прибавя натурален цвят към храната, само че и обезпечава бързо облекчение при простуда. Просто прибавете няколко влакна шафран в мляко и го нанесете върху челото. Той ще успокои признаците на настинката.

Оказва се, че в България климатичните условия са извънредно удобни за развъждане на шафран. Цялата работа по реколтата обаче би трябвало да се прави извънредно грижливо и напълно ръчно, което оправдава високата цена на продукта.

Карамфил

Богат на антиоксиданти, карамфилът има и противовъзпалително деяние, антисептични и болкоуспокояващи свойства, което го прави наложителна фалшификация в кухнята ви. Можете да добавите карамфил към дресинги за салати, месо и супи.

На някои места съществува традицията при излизане от ресторанта да ви почерпят с карамфил. При дъвчене той отстранява миризмата от устата, с помощта на личния си мощен мирис. Подправката оказва помощ също така при болки в гърлото и облекчава признаците на настинка.

Дъвченето на единствено две пъпки карамфил дневно лекува болести на дихателните пътища. Подправката има антисептични свойства и бързо понижава отока и раздразнението в гърлото.

Карамфилът поддържа салдото на кръвната захар, придава на организма сила и го тонизира.

Златно мляко

Неслучайно по този начин нареченото Златно мляко произлиза от обичайна индийска кухня. Тази напитка става известна по целия свят с удобните си дейности върху организма и поддържането на имунитета. Срещат се разнообразни разновидности, само че главно съдържа куркума, черен пипер, джинджифил и канела. Може да се добави индийско орехче и кардамон. Просто прибавете от сместа в чаша топло мляко и се наслаждавайте.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР